U Federaciji BiH nije aktuelan samo problem nedostatka vakcina, već i ljekara. Kantonalna bolnica u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) je bez pulmologa i anesteziologa. Iz Vlade BPK i bolnice apeluju na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, kao i na ostale zdravstvene ustanove da hitno reagiraju i pomognu u pronalasku ljekara.

U Vladi BPK održano je nekoliko sastanaka sa ciljem da se pomogne zdravstvenom sektoru. Kantonalna bolnica u Goraždu ima problem zbog nedostatka specijalista anesteziologa i pulmologa. Poslednjih dana broj oboljelih od Covid-19 je u naglom porastu.

AIDA OBUĆA, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona

„Zdravstveni radnici se zaista hrabo bore, angažovani su svi, ali problem nedostatka specijalista je problem sa kojim se Goražde ne može samo izboriti zbog toga apelujem na sve zdravstvene ustanove da pomognu Goraždu tako što će nam poslati jednog pulmologa“.

U Zavodu za javno zdravstvo ističu da je sve veći broj mlađih osoba koji zahtijevaju hospitalizaciju i zato je neophodno da svi budu odgovorni i da se pridržavaju mjera.

MEDINA BIČO, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo BPK

„Trenutno imamo pogoršanje epidemiološke situacije s obzirom da smo u posljednja 24 sata zabilježili 32 nova slučaja, od toga 12 pacijenata imamo u KC na liječenju zbog komplikacija, tri pacijenta u Kantonalnoj bolnici Goražde i 113 aktivno zaraženih osoba, dok se 318 nalazi u izolaciji“.

U Kantonalnoj bolnici Goražde ističu da je veoma teška i ozbiljna situacija u kantonu gdje posljednjih dana konstantno bilježe povećanje broja oboljelih od Covid-19.

ALDIJANA BEGOVIĆ, liječnica Kantonalne bolnice

„Mi smo predvidjeli da će narednih dana biti veliki priliv pacijenata koji su sa kompikacijama u smislu srednje teške i teške upale pluća za koje će biti indikacije da se hospitalizuju, te da će biti pacijenti koji će trebati kiseoničku potporu. Mi smo tokom vikenda vratili naš kovid odjel“.

U slučaju pogoršanja i većeg priliva pacijenata u Kantonalnoj bolnici Goražde moraće biti aktiviran i izolatorijum koji je pripremljen od Kriznog štaba, a uz angažman osoblja Kantonalne bolnice i zdravstvenih radnika Doma zdravlja.