Kompanija “Turgut Ozal Education” koja je povezana sa FET-om u Albaniji je pod istragom zbog “pranja novca”, a slučaj je proslijeđen Tužilaštvu u Tirani.

Lokalni mediji navode, da je policija pretražila kompaniju koja upravlja nekim obrazovnim institucijama u zemlji i uzela izjave od nekih najviših rukovodilaca u tim školama.

Istražitelji smatraju da kompanija nije zakonskim putem prikazala kupovinu nekih nekretnina u zemlji, a sve dokumente kompanije posljednjih dana provjerila je poreska uprava.

Istaknuto je da je Odjeljenje za istragu financijskog kriminala pri policiji u Tirani prije nekoliko dana uzelo izjave novih vlasnika obrazovnih ustanova zbog sumnjivih transakcija kupoprodaje nekretnina u posljednje tri godine. Navedeno je da se troškovi nisu podudarali sa brojem učenika.

Konstatovano je da je istraga pokrenuta nakon što je potrošen iznos od 10 miliona dolara dobiven prodajom dionica kompanije, a dva turska državljana koji su bili na spisku svjedoka napustili su Tiranu prije tri mjeseca.

Navedeno je i to da su uzete izjave četiri osobe u okviru istrage financijskog kriminala.

Lokalni mediji navode da Odjel za istragu financijskog kriminala i Uprava za sprečavanje pranja novca priprema financijski izvještaj o desetinama sumnjivih transakcija poput financiranja terorizma, obimu bankovnih plaćanja i financijskom izvještaju za turske državljane Rahmija Tozdumana, Davuta Hancioglua, Adnana Hososlua i Yakupa Arslana, koji su bivši vlasnici koledža “Turgut Ozal”.

Prema lokalnim medijima, iz kompanije “Turgut Ozal Education”, navedeno je da je kompaniju nedavno kontrolisala porezna uprava, ali da nisu otkrivene nepravilnosti.

U Albaniji postoji osam obrazovnih ustanova, uključujući vrtić, osnovnu školu, srednju školu i univerzitet kojima upravlja “Turgut Ozal Education”.