Australijski internacionalac Aleksandar Jovanović novi je igrač Fudbalskog kluba Željezničar. Jovanović je potpisao ugovor do ljeta 2020. godine uz opciju produženja saradnje, a sutra će obaviti i prvi trening.

“Znam mnogo o Želji, velika historija, jedan od najvećih klubova u bivšoj Jugoslaviji. Moj djed navija za Želju i baš mi prija što sam došao ovdje. Znam nekoliko igrača, pratio sam u posljednje vrijeme i istraživao ligu i došao sam da se borimo za titulu. Želim svoj posao na terenu obaviti kako treba. Želio sam raditi i s Amarom Osimom jer sam o njemu čuo sve najbolje”, rekao je Jovanović.

Tridesetogodišnji defanzivac rođen je 1989. godine u Melburnu. Prošao je omladinske selekcije Parramatta Eaglesa, a s nepunih 20 godina stigao je u Srbiju u kojoj je nastupao za Vojvodinu, Novi Sad i Hajduk iz Kule.

Nastupao je za tajlansku ekipu Tero Sasana, a potom u južnokorejskom Suwonu. Nakon godinu dana odlazi u Jeju United za koji je igrao dvije godine i prešao u kinesku Super ligu – u ekipu Tianjin Teda.

Posljednje dvije godine nosio je dres Jeju Uniteda.