Kamere širom svijeta svaki dan bilježe nevjerovatne prizore, međutim, trenutak kad se muškarac na Floridi “fizički obračunao” s aligatorom kako bi spasio svog tromjesečnog psića jedan je od najnevjerovatnijih, ikad zabilježenih.

Penzioner Ričard Vilbenks (74) šetao je svoje tromjesečno štene, Ganera, u svom dvorištu u Floridi kad je iz jezera izašlo mladunče aligatora i zgrabilo štene te ga počeo odvlačiti u vodu.

“Šetali smo se kraj jezera i izletio je iz vode kao projektil. Nikad nisam ni pomislio da aligator može biti toliko brz”, ispričao je 74-godišnjak američkim medijima, prenosi “Bored Panda”.

Kako je rekao, čim je vidio da mu gmaz vuče štene u vodu, “udario” ga je adrenalin. Instinktivno je skočio u vodu kako bi se zaustavi aligatora da pobjegne sa svojim plijenom.

S obzirom na to da je riječ o ponešto mlađem primjerku te vrste, aligator je bio veličine oko 60 cm. Problem je bio držati njegovu čeljust otvorenom, pa je Vilbenks zgrabio aligatora i prisilio ga na obalu. Potom je gurnuo svoje ruke u njegovu čeljust i prisilno je stao otvarati.

Ubrzo je čeljust bila dovoljno otvorena da je Ganer mogao pobjeći. Štene je zadobilo samo jednu ranu, dok su Vilbanksove ruke bile izgrizene.

Susret su snimile kamere koje su postavljene u partnerstvu s ekološkim organizacijama čiji je cilj ukazati na bogatstvo divljine i pritom edukovati. Vilbenks je podržao inicijativu i ne želi da iko premjesti aligatore iz jezera kraj njegovog doma jer, kako je rekao, razumije da su aligatori dio prirode i dio ljudskih života. No, promijenio je ipak jednu stvar – način na koji ide u šetnju s Ganerom.

Objavljeni snimak oduševio je sve, a posebno je zanimljiva činjenica što 74-godišnjak hrvajući se s aligatorom nije ispustio cigaru iz usta.