Sjevernoatlantska alijansa okončala je svoju misiju u Avganistanu nakon skoro dvije decenije, izjavilo je danas nekoliko diplomatskih i vojnih izvora, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Isti izvori navode da su strani vojnici još u Avganistanu, poput onih iz SAD i Turske, nakon odlaska većine snaga iz ostalih članica Alijanse i pod kontrolom su nacionalnog lanca komande.

Prema navodima DPA, odluka da se još zvanično ne objavi kraj vojne misije donesena je jer je operativni plan još na snazi.

Vašington je napao Avganistan nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine i SAD su u NATO aktivirale klauzulu za zajedničku odbranu i saveznici su potom stigli u tu zemlju.

NATO je predvodio misiju ISAF u Avganistanu između 2003. godine i 2014. godine. Na vrhuncu bilo je oko 130.000 stranih vojnika u Avganistanu.

Naredna misija NATO, “Odlučna podrška” počela je 2015. godine i bila je usmjerena na obuku i podršku avganistanskih vojnih snaga.

U aprilu, neposredno nakon dolaska na vlast, američki predsjednik DŽozef Bajden naredio je bezuslovno povlačenje snaga te zemlje do 11. septembra na 20 godina od terorističkih napada na SAD.

NATO je u proteklih nekoliko mjeseci odbacivao kritike zbog povlačenja uz navode da će se nastaviti finansijska podrška za tu zemlju i da će u inostranstvu obučavati pripadnike avganistanskih specijalnih snaga.