Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izrazio je nadu da će armenske vlasti, uprkos aktuelnoj političkoj krizi, implementirati sporazum koji su Azerbejdžan, Armenija i Rusija postigli prošle godine, a u protivnom je upozorio da će se Armenija naći u još težoj situaciji.

Aliyev je održao video konferenciju na kojoj je komentirao aktuelnu situaciju u regiji, a aktuelnu političku krizu u Armeniji je ocijenio unutrašnjim pitanjem te zemlje.

“Danas je Armenija u tako teškoj situaciji da tamošnji procesi tresu temelje države. Za to treba pitati prethodne i aktuelne vlasti Armenije. Kocharyan-Sarkasyan hunta je dovela do te situacije“, kazao je Aliyev.

Aliyev je takođe kazao da je među glavnim razlozima tako teško situacije u Armeniji i to što je ta zemlja godinama pod okupacijom držala azerbejdžansku teritoriju.

“Naša politika je bila ekonomski uzdrmati i izolirati Armeniju. Govorio sam im da okončaju okupaciju naše zemlje. Da su me blagovremeno poslušali, sada ne bi bili u takvoj nezavidnoj situaciji“, kazao je Aliyev.

Prošlogodišnji sukobi u Nagorno-Karabahu okončani su oslobađanjem azerbejdžanske teritorije koja je decenijama bila pod armenskom okupacijom. Sporazum o prekidu vatre i povlaćenju armenskih snaga su 10. novembra u Moskvi potpisali Azerbejdžan, Armenija i Rusija.

“Nadam se da će Armenija implementirati taj dogovor. U protivnom će pasti u još težu situaciju. Nema drugog izbora. Moraju prihvatiti novu realnost“, poručio je Aliyev.