Američki i kineski zvaničnici razmijenili su oštre riječi u prvim razgovorima na visokom nivou između admininistracije predsjednika SAD Džoa Bajdena i Kine, koji se održavaju u Aljasci.

Kineski zvaničnici optužili su SAD za podsticanje zemalja da “napadaju Kinu”, a američki su rekli da je Kina “došla sa namjerom da se šepuri”.

U razgovorima u Ankoridžu sa američke strane učestvuju državni sekreter Entoni Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽejk Saliven, a sa kineske su tu najviši zvaničnik za spoljnu politiku Jang Điječi i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Blinken je na početku sastanka rekao da će SAD “razgovarati o svojim dubokim zabrinutostima zbog poteza Kine, uključujući Sinđijang, Hong Kong, Tajvan, sajber napade na SAD i ekonomske prijetnje” američkim saveznicima.

“Svaki od ovih poteza prijete poretku zasnovanom na pravilima koji održava globalnu stabilnost”, rekao je Blinken.

Jang je u odgovoru optužio Vašington za korištenje vojne moći i finansijske nadmoćnosti za represiju nad drugim državama, prenio je Bi-Bi-Si.

“Time se zloupotrebljava nacionalna bezbjednost da bi se opstruisala normalna trgovinska razmjena i podstakle neke zemlje da napadnu Kinu”, rekao je Jang.

U odnosima između dvije supersile vladaju najveće tenzije u posljednjih nekoliko godina.