Požari koji haraju Amazonom postali su predmet diskusije političara iz raznih dijelova svijeta. Uoči samita G7 koji će se ovog vikenda održati u Francuskoj, predsjednik Emanuel Makron na tviteru je upozorio da požari u Brazilu predstavljaju međunarodnu krizu.

EMANUEL MACRON se oglasio na Twitteru

Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazon, pluća naše planete koja proizvode 20 posto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, razgovarajmo o ovom problemu na samitu.

Na ovu objavu reagovao je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro, koji se našao na meti kritika aktivista koji ga optužuju za loše stanje okoline, posebno u Amazonu.

JAIR BOLSONARO se oglasio na Twitteru

Žalim što Makron pokušava da dobije lične političke zasluge miješajući se u unutrašnja pitanja Brazila i drugih amazonskih država. Senzacionalistički ton koji je upotrijebio ne koristi rješenju problema.

Makronovo upozorenje dolazi nakon izražene duboke zabrinutosti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša zbog požara u Amazonu. Stanje u najvećoj prašumi na planeti jako je teško procijeniti. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja više od 75 hiljada šumskih požara je zabilježeno u Brazilu od januara do 21. augusta, ili 85 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Većina požara zabilježena je u regiji Amazona.

DAG MORTON, naučnik u NASI

Putem satelitskih podataka možemo vidjeti gomile stabala koja su uklonjena prije nekoliko mjeseci i zapaljena. Ovi požari nisu nastali od paljenja ostataka pokošenih usjeva, nego upravo od paljenja velikih osušenih trupaca. Dakle, ovo je zaista drugi dio priče koji je započeo našim zapažanjima o povećanju krčenja šuma kako bi se ta područja mogla koristiti za poljoprivredu.

Predsjednik Brazila ranije je sugerisao da su za požare odgovorne nevladine organizacije, ali je kasnije priznao da nema dokaze za takvu tvrdnju. Priznao je da su farmeri mogli biti umiješani u podmetanje požara u regiji. Grupe za zaštitu životne sredine pozvale su na proteste u svim većim gradovima u Brazilu, na kojima će uputiti zahtjev za veću angažovanost vlade u suzbijanju požara.