Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini ponovo se danas oglasila, nakon negativnih reakcija više bh.zvaničnika na njeno nedavno saopštenje u kojem se navodi da će Rusija reagovati na dalje zbližavanje Bosne i Hercegovine i NATO-a.

“Zahvaljujemo svima na ocjeni našeg komentara po pitanju NATO-a. Istovremeno, vjerujemo da bi se za dublje razumijevanje njegove suštine trebalo upoznati s tekstom izjave, a ne donositi zaključke na osnovu njenog proizvoljnog izlaganja.

U vezi s tim naša obrazloženja poslana su članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, zamjenici Predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i pres-službi Stranke demokratske akcije.”, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Ambasada Rusije je 18. ovog mjeseca izdala saopštenje u kojem stoji da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

Tada je navedeno da se radi o reakciji na, kako su kazali, brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO-u.

“Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju”, rečeno je u saopštenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Na saopštenje Rusije reagovali su, između ostalih, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i Stranka demokratske akcije.