Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, nakon tri upozorenja, uputila je vlastima Zeničko-dobojskog kantona pismo u kojem informiraju o konkretnim mjerama, odnosno o prekidu saradnje zbog ignoriranja upozorenja koja su se odnosila na izmjene Zakona o unutarnjim poslovima u ovom kantonu. Kantonalna Skupština, uprkos protivljenju američke Ambasade i OHR-a, usvojila je izmjene Zakona o unutarnjim poslovima što, prema ocjenama stručnjaka i međunarodne zajednice, predstavlja direktan politički utjecaj na rad policije.

Ambasada SAD-a u BiH, u pismenom obračanju premijeru i predsjedavajućem Skupštine ZDK, informisala je vlasti ovog kantona da suspenduje Memorandum o razumijevanju potpisan sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa našeg višeg savjetnika za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada Zeničko- dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije…

Ovakva odluka Ambasade SAD-a uslijedila je nakon ignorisanja upozorenja i usvajanja izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK koje, prema ocjeni struke i međunarodne zajednice, znače direktan utjecaj politike na operativni rad policije u ZDK. Dok opozicija strahuje da će, ukoliko ne dođe do povlačenja spornih izmjena zakona, sankcije biti i mnogo strožije, premijer kantona smatra da se o ovoj temi previše priča u medijima.

VEDRAN KASER, zastupnik SDP-a u Skupštini ZDK

Zbog zadovoljavanja potreba pojedinaca možemo doći u situaciju da svi građani kantona trpe na neki način, odnosno da se uskrati pristup nekim sredstvima. To što će biti neko lično kažnjen od ovih koji su učestvovali u donošenju odluka, to je meni najmanji problem.

MIRNES BAŠIĆ, premijer ZDK

Ja moram samo da kažem da ovolika medijska pompa oko tog zakona, vjerujem da određeni subjekti, određene političke stranke nisu ni iščitale srž samog zakona. Mi smo usaglasili svoj zakon sa federalnim zakonom i sa svim ostalim zakonima u federaciji tako da smatram da ta izmjena nije trebala da izazove ovoliku medijsku pažnju .

Niko od predstavnika vlasti nije komentarisao odluku Ambasade SAD-a, a priliku da, ukoliko žele, poprave učinjeno i tako izbjegnu moguće veće sankcije, vladajuća koalicija u ZDK imat će na narednoj sjednici Skupštine zakazanoj za naredni četvrtak.