Ambasada Srbije u Crnoj Gori odgodila za danas planirano polaganje vijenca kod spomen-ploče na ulazu u Stari grad u Budvi povodom Dana primirja u Velikom ratu, nakon što je iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova rečeno da tu aktivnost ocjenjuju “neprihvatljivom, grubim miješanjem u unutrašnje stvari, pa i istorijskim falsifikatom”.

Takve tvrdnje crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova iz Ambasade Srbije su odbacili kao zlonamjerne i netačne, a kao naročito neosnovane navode da je riječ o istorijskom falsifikatu.

Iz Ambasade Srbije su naveli da su o planiranim aktivnostima povodom Dana primirja, shodno diplomatskoj praksi, uredno obavijestili crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ministarstvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo miješanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da je, kao zemlja domaćin, ne odobravaju i ocjenjuju neprihvatljivom”, navode iz Ambasade Srbije.

U Ambasadi poručuju da današnji Dan primirja treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima.

“Nadamo se da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to obilježava u cijelom slobodarskom i civilizovanom svijetu”, poručili su iz Ambasade.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u svijetu i Srbiji se obilježava u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom mjestu Kompjenj potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.