Američki ambasador Eric Nelson pozvao je građane Bosne i Hercegovine da iskoriste demokratsko pravo i da u nedjelju, 15. novembra, izađu na Lokalne izbore i glasaju.

Nelson je naglasio da izbori ne mogu biti u potpunosti reprezentativni, ukoliko građani aktivno ne iskoriste to pravo.

“Zato apelujem da svaki građanin BiH to uradi. Svako od vas zaslužuje kvalitetan život i prosperitetnu budućnost. Zaslužujete lidere koji su spremni da rade za vas, a ne za ličnu ili korist partija iz kojih dolaze. Zato je važno da svako od vas igra aktivnu ulogu u biranju onih koji će vas predstavljati. Biraćete one koji treba da rješavaju probleme na lokalnom nivou koji direktno utiču na vaše i živote vaših porodica”, naglasio je Nelson u poruci.

On je naveo da se posebno nada da će mladi ljudi shvatiti koliku moć imaju da učine BiH boljim mjestom za život, saopšteno je iz Američke ambasade.

“Nadam se da su svjesni da aktivno učešće, odlazak na biračko mjesto i glasanje jesu načini na koje mogu uzeti svoju budućnost u svoje ruke. Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali mogu budućnost. A, budućnost ima najviše uticaja na mlade glasače”, rekao je Nelson i naglasio da protekli izbori u Sjedinjenim Država svjedoče o tome da pandemija virusa korona nije bila prepreka jer su građani izašli na izbore u rekordnom broju.

Američki ambasador je poručio da – što je veći broj onih koji izađu na izbore, manja je šansa za manipulacije.

“Veliki odziv glasača, uz transparentno i nestranačko praćenje izbora od nevladinih organizacija iz BiH itekako će uticati na sprečavanje prevara”, poručio je Nelson.

Ambasador Sjedinjenih Država je podsjetio da su izborne reforme koje već dugo preporučuju OSCE i Vijeće Evrope fundamentalni uslov za dodjelu kandidatskog statusa BiH od EU, što 2021. godinu čini ključnom godinom za djelovanje.