Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) koji promovira ideju ruralnog i održivog razvoja, danas i sutra će ugostiti interesantne goste, učesnike projekta “Karavan koji spaja kulturne oaze” predvođene vizionarom, violinistom, ambasadorom kulture Republike Slovenije, Mihom Pogačnikom.

Jedinstvena umjetnost Mihe Pogačnika stvara sinergiju više polja, od poslovanja i ekonomije do politike i društvenog aktivizma, te kulture i obrazovanja.

Ovogodišnja priča promovira ideju Kulturnih oaza, a od kojih je imanje Centra za ekonomski i ruralni razvoj “Domestica”, jedna od oaza u nastajanju, saopćeno je iz CERD-a.

Tridesetak učesnika karavana iz zapadne i centralne Evrope upoznaće se sa kulturno-istorijskim nasljeđem Laktaša, Gradiške i Banje Luke te će uz zvuke Mihine čarobne violine i prigodne motivacione govore svim domaćim učesnicima ponuditi originalan odgovor na današnju potragu savremenog svijeta za kreativnim i inovativnim razmišljanjem i stvaranjem.

Kroz više radionica i tematski okrugli sto koji će se održati u sjedištu CERD u Krnetama te u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjoj Luci i Domu Omladine, Miha Pogačnik i prijatelji će svima – lokalnim preduzetnicima, aktivistima, umjetnicima ali i ljudima koji bi sami željeli da postanu članovi jedne takve društvene zajednice ili koji kroz rad u lokalnim zajednicama donose odluke bitne za ruralni i održivi razvoj, demistifikovati i približiti ideju Kulturnih oaza.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj poziva ljubitelje umjetnosti i one koji žele drugačiji život – onaj koji je povezan s prirodom, ako su kreativni i žele da stvaraju i rade u zajednici s ljudima s kojima dijele iste stavove, želje i interesovanja, ako ih interesuje organski i biodinamički uzgoj, da se prijave za učešće u ovom vrhunskom kulturnom događaju popunjavanjem prijave na web stranici CERD-a.