Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas u posjetu ambasadora Španije u Bosni i Hercegovini NJ.E. José Maria Valdemoro Giméneza, a teme razgovora bile su ubrzanje reformskih procesa na evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Ministar Podžić je upoznao ambasadora Giméneza sa prioritetima rada MO i OS BiH, sa akcentom na dokument Program reformi BiH. Naglasio je da u cilju realizacije i implementacije aktivnosti proisteklih iz tog dokumenta je potrebno da se na Vijeću ministara BiH usvoji planirani budžet za sektor odbrane.

Zahvalio je ambasadoru Giménezu na logističkoj podršci pripadnicima Oružanih snaga BiH koji se nalaze u misiji podrške miru u Centralnoafričkoj Republici i pomoći u nabavci detektora za deminiranje Deminerskom bataljonu OS BiH.

Također, ministar Podžić je naglasio da bilateralno odbrambenu saradnju dvije zemlje treba dalje unaprjeđivati.

Ambasador Giménez se zahvalio na prijemu istakavši vrlo dobre odnose MO BiH i MO K. Španije i nadu da će da bilateralno odbrambena saradnja dvije zemlje biti unaprijeđena.

Istakao je da K. Španija podržava evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i da podržava jačanje odnosa BiH i NATO.

Naglasio je potrebu provođenja reformi u BiH u cilju vladavine prava, izrazivši zabrinutost zbog trenutnog zastoja koji će usporiti približavanje BiH EU. Ministar Podžić je u tom smislu ukazao i na važnost sveukupne regionalne saradnje, te Inicijative A-5 Američko-jadranske povelje.

Na sastanku se razgovaralo i o knjiženju perspektivne vojne imovine i drugim aktuelnim temama.