Šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Ženeve Eugenio Ambrosi i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti posjetili su Privremeni prihvatni centar Borići u Bihaću i privremeni kamp Lipa u Unsko-sanskom kantonu.

Tokom posjete sastali su se s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ruznićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem s kojima su razgovarali o značajnim temama u vezi s migracijskom situacijom u tom kantonu.

Prilikom posjete TRC-a Borići i PC-a Lipa Ambrosi je svjedočio napretku koji je postignut u poboljšanju uvjeta u kojima su smješteni migranti, azilanti i izbjeglice, kao i podršci koju IOM pruža Bosni i Hercegovini u izgradnji sveobuhvatnog odgovora na migracije u zemlji.

Planom posjete planirano je da se u Sarajevu susretnu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, savjetnicima članova Predsjedništva BiH, premijerom Kantona Sarajevo Ediom Fortom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom, direktoricom USAID-a Nancy Eslick i zamjenicom direktorice USAID-a Kelsey Crowley.

Kako je planirano, u petak 23. aprila, Ambrosi će upoznati medije s detaljima posjete i porukama vezanim za pružanje humanitarnog odgovora, kao i drugim dugoročnim mjerama za podršku Vladi Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama, najavljeno je iz IOM-a.