Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u finale takmičenja na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju. On je danas u polufinalnoj utrci istrčao vrijeme 1:44.53 koje mu je donijelo historijski plasman u finale Olimpijskih igara.

Tokyo2020 - Amel Tuka polufinale

Najbrži je bio Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich s vremenom 1:44.04.

Tuka je nastupio u trećoj polufinalnoj grupi, a protivnici su mu bili Ferguson Cheruiyot Rotich, Nijel Amos, Elliot Giles i Pierre-Ambroise Bosse, kao i takmičari Isaiah Jewett, Oussama Nabil i Jeffrey Riseley.

Finalna utrka na 800 metara na programu je u srijedu, 4. avgusta u 14:05 sati.

Utrku ste mogli pratiti uživo na BHT1 i BHT HD.

BHT1 UŽIVO

BHT HD UŽIVO

U finale će proći po dva najbolja iz sve tri grupe, i još dva takmičara s najboljim vremenima od onih koji ne budu na prva dva mjesta u tim grupama.

Podsjetimo, Tuka je u drugoj kvalifikacionoj grupi na Olimpijskim igrama Tokio 2020 kroz cilj prošao kao drugi sa vremenom 1:45.48 minut i tako izborio polufinalnu utrku u disciplini 800m, odnosno ušao među 24 najbolja atletičara u ovoj disciplini.

Bh. atletičar bio je sporiji samo 24 stotinke od prvoplasiranog u kvalifikacionoj grupi Kanađanina Marca Aropa, koji je imao vrijeme 1:45.26 minut.

Po tri najbolja takmičara iz šest kvalifikacijskih grupa izborilo je direktan plasman u polufinale, kao i šest atletičara po rezultatu.