Američka vojska upotrijebila je suzavac protiv demonstranata ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu, javlja AP.

Oko Ambasade SAD-a su od jučer poduzete opsežne mjere sigurnosti. Tokom današnjih protesta moglo se primijetiti da snage sigurnosti koriste suzavac i zvučne bombe kako bi rastjerali demonstrante.

Zastupnik šiitske koalicije Fattah bliske Iranu Saad Hazali izjavio je za medije kako je u parlamentu počelo prikupljanje potpisa za ukidanje sporazuma o strateškoj sigurnosti koji je potpisan između Iraka i SAD-a.

“Uložit ćemo sve napore kako bismo donijeli odluku kojom će američke snage napustiti ovu zemlju”, rekao je Hazali.

Stotine demonstranata okupile su se jučer na istom mjestu u znak protesta zbog američkog napada izvedenog na Brigade Hezbollaha pri šiitskoj grupi Hashd al-Shabi. Demonstranti su jučer oko podne probili vrata ambasade i upali u zgradu.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je ranije da su, u znak odmazde za napad na američke diplomate, izvedeni zračni napadi na ukupno pet vojnih baza Brigada Hezbollaha u Iraku i Siriji.

Iračko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadu na baze u Anbaru ubijeno 28, a ranjeno 48 osoba.

Američki državni sekretar Mike Pompeo obavio je danas razgovor s iračkim predsjednikom Berhemom Salehom i premijerom Adilom Abdulmehdijem, tokom kojeg je prenio odlučnost SAD-a da zaštite američke državljane u Iraku od bilo kakvih iranskih prijetnji.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država i osoblje u utorak su evakuisani iz Bagdada zbog protesta koji se održavaju ispred zgrade, saopštili su zvaničnici iz Ministarstva vanjskih poslova.