Amerikanci Pol R. Milgram i Robert B. Vilson dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za “Poboljšanja teoriji aukcije i otkrića novih formata aukcije”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Ovom nagradom koju po tradiciji od 1969. dodjeljuje Centralna banka Švedske se završava nedjelja Nobela.

“Nagrada Banke Švedske za ekonomiju u znak sjećanja na Alfreda Nobela” dodjeljuje im se za to što su ” poboljšali teoriju aukcija i izumili nove formate aukcija za dobrobit prodavaca, kupaca i društva u cjelini” navodi se u obrazloženju žirija.

Dvojica ekonomista, obojica sa američkog univerziteta Stenford, takođe su radili na mehanizmima dodjele slotova za pristajanje na aerodromima.

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodijeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov “eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva”.

Prestižna nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara) i zlatnom medaljom.

Prošle nedjelje su u Štokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nagrade tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Štokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.