Gradonačelnici više američkih gradova pozvali su Kongres da obustavi primjenu naređenja predsjednika Donalda Trampa o raspoređivanju saveznih snaga u te gradove jer, kako navode, njihova prisutnost dovodi do dodatnih tenzija na antirasističkim protestima.

Gradonačelnici smatraju da je ilegalna intervencija saveznih vlasti bez saglasnosti lokalnih zvaničnika.

“Pozivamo Kongres da usvoji nacrt zakona kojim bi jasno ukazali da su ovi postupci nezakoniti i užasni”, navodi se u pismu liderima obje partije – Republikanske i Demokratske u Senatu i Predstavničkom domu koje su uputili gradonačelnici Portlanda, Čikaga, Sijetla, Albukerkija, Novog Meksika, Kanzas Sitija, Misurija i Vašingtona.

Agenti saveznih službi raspoređeni su u Portlandu u državi Oregon i pažnju javnosti skrenulo je odvođenje demonstranata u neobilježenim vozilima, batinanje veterana američke mornarice i bacanje suzavca na majke aktivista.

Analitičari navode da je ova taktika koju su članovi Demokratske stranke ocijenili kao prekomjeran pristup saveznih vlasti izazvala novi talas protesta izazvanih smrću tamnoputog DŽordža Flojda pod policijskim nadzorom 25. maja u Mineapolisu.

Tramp je kao razlog slanja saveznih snaga naveo nemire, uključujući obaranje brojnih spomenika.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost saopštilo je da su njihovi pripadnici u Portlandu i drugim gradovima da bi zaštitili državnu imovinu od “nasilnih anarhista”.

Apel gradonačelnika upućen je nakon rasta antirasističkim protesta tokom vikenda i eskalacije nasilja.

Jedna osoba je ubijena u Ostinu u Teksasu, a dvoje je ranjeno hicima iz vatrenog oružja u Aurori u Koloradu.

U Sijetlu je policija uhapsila 45 osoba tokom protesta zbog slanja agenata u Portland. Demonstranti su se u Los Anđelesu sukobili sa policijom ispred savezne sudnice u centru grada.