Istraživanje nacionalne laboratorije SAD o porijeklu virusa korona pokazalo je da je hipoteza da je virus iscurio iz kineske laboratorije u Vuhanu moguća i da zaslužuje dalju istragu, objavio je “Volstrit džornal” pozivajući se na izvore upoznate sa sadržajem tog tajnog dokumenta.

Istraživanje je sprovela Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji u maju prošle godine, a njegovi rezultati upućeni su američkom ministarstvu spoljnih poslova, koje je sprovodilo istragu o porijeklu virusa korona, u toku posljednjih mjeseci vladavine bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Zaključak američkoe laboratorije zasnivao se na analizi genoma virusa, prenosi list.

Međutim, laboratorija je odbila da komentariše navode “Voltstrit džornala”.

Američke obavještajne agencije smatraju da su moguća dva scenarija – da se virus proširio nakon laboratorijske nezgode ili da je nastao kontaktom čovjeka sa zaraženom životinjom, ali još nisu doneseni zaključci.

U povjerljivom izvještaju američkih obavještajaca, koji je cirkulisao tokom Trampove administracije, navedeno je da su trojica istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. bili toliko bolesni da su smješteni u bolnicu.

SAD su optužile Kinu da nije dovoljno transparentna kada je riječ o istrazi o porijeklu virusa korona, ali je Kina odbacila te optužbe.