Američki Kongres, najviše zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država, na današnjem zasijedanju treba formalno da prebroji elektorske glasove i potvrdi rezultate predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasijedanje počinju u jedan sat poslije podne po lokalnom vremenu . Sjednicom predsjedava aktuelni potpredsjednik države i predsjedavajući Senatom Mike Pence.

Riječ je o jednoj od finalnih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD-u koju propisuje američki Ustav.

Prema rezultatima Elektorskog koledža, koje je to tijelo usvojilo 14. decembra, potvrđena je predviđena izborna pobjeda demokratskog kandidata Josepha Bidena nad republikanskim kandidatom i aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Na osnovu tih rezultata izabrani predsjednik Biden osvojio je 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232.

Protivljenje kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža najavilo je više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 13 članova Senata.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi prebrojavanju elektorskih glasova iz pojedinačnih država. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtjev – zajednička sjednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasjedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi prigovor bio usvojen, potrebno je da ga odobre oba doma Kongresa. Ukoliko se to ne dogodi – prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Gotovo je sigurno da će Kongres odbaciti prigovore, s obzirom na to da demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, dok su pojedini republikanski članovi Senata najavili da će podržati potvrdu izbornog rezultata.