Vršilac dužnosti američkog sekretara za unutrašnju bezbjednost Čad Vulf podnio je ostavku na tu funkciju.

U poruci osoblju, Vulf je rekao da se sa dužnosti povlači u ponoć – uprkos tome što je, kako je precizirao, namjeravao da ostane na toj funkciji, prenio je Glas Amerike.

Vulf, koji je kritikovao odlazećeg predsjednika Donalda Trampa nakon nereda u kompleksu Kapitol hila prošle srijede, rekao je da će ga na poziciji zamijeniti Pit Gejnor, koji je bio na čelu Federalne agencije za hitne situacije.

Prošle nedjelje Vulf je od Donalda Trampa i ostalih izabranih zvaničnika tražio da osude nasilje koje se dogodilo tokom zasjedanja Kongresa.

Vulf je tada rekao da osuđuje nasilje na obje strane političkog spektra, pogotovo usmjereno protiv službenika zaduženih za primjenu zakona.

“Vidimo da pojedine predsjednikove pristalice primjenjuju nasilje kako bi ostvarile političke ciljeve, što je neprihvatljivo”, objavio je Vulf na društvenoj mreži Tviter prošle sedmice.

Podsjetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa okupile su se prošle srijede u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbe koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Džo Bajden.