Efikasnost vakcine protiv koronavirusa koju su napravili “AstraZeneca” i Univerzitet Oxford je 79 posto u sprečavanju oboljenja sa simptomima, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Efikasnost ove vakcine je 100 posto u sprečavanju težih ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije, saopštila je “AstraZeneca”.

Novi podaci objavljeni su u vrijeme kada mnoge zemlje nastavljaju upotrebu ove vakcine nakon što su Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija saopštili da je korist od ove vakcine veća od bilo kakvih rizika, poslije istrage o pojavi krvnih ugrušaka.

“AstraZeneca” navodi da je nezavisna komisija obavila specifičnu analizu o krvnim ugrušcima i cerebralnoj trombozi u okviru istraživanja u SAD-u uz pomoć nezavisnog neurologa.

Kompanija ističe da je ova komisija zaključila da “nema povezanog rizika od tromboze ili događaja koje krakteriše tromboza među 21.583 pacijenta koji su primili najmanje jednu dozu ove vakcine”.

U saopštenju se navodi, da specifičnom potragom za cerebralnom sinusnom trombozom nisu pronađeni takvi slučajevi u ovom istraživanju.