Sada kada je američki Vrhovni sud ukinuo moratorij na deložaciju za većinu SAD-a, čak 3,5 milijuna domaćinstava moglo bi ostati bez krova nad glavom, uključujući stotine tisuća stanara ove godine, prema analizi Wall Streeta.

To je zato što je savezna pomoć veoma sporo stizala do iznajmljivača, a samo je 10 posto raspoloživih sredstava nestalo je do kraja srpnja.

Drugi je faktor taj što se mnogi zakupci koji zaostaju s najmom nalaze u velikim gradovima gdje je tržište nekretnina veoma suženo, te imaju veću vjerojatnost da se suoče s deložacijom, rekli su u ponedjeljak analitičari američke multinacionalne investicijske banke i kompanije za financijske usluge Goldman Sachs rezultate svoga istraživanja.

Stanodavci će vjerojatno pokušati deložirati stanare koji ne plaćaju stanarinu ako ne dobiju pomoć od države.

I deložacije bi mogle biti posebno prisutne u gradovima koji su najteže pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom, budući da su tržišta stanova u tim gradovima stroža, napisali su analitičari Goldman Sachsa.

– To umanjuje poticaje za stanodavce da pregovaraju sa zakupnicima koji su u prekršaju ili čekaju saveznu pomoć – izjavili su oni.

Istraživači Goldman Sachsa upotrijebili su podatke iz Popisa stanovništva i trgovačkih grupa iznajmljivača kako bi procijenili da 2,5 do 3,5 milijuna domaćinstava kasni s najmom.

Otprilike dva milijuna tih obitelji živi u nekretninama u vlasništvu malih iznajmljivača, otkrila je investicijska banka.

Iako su iznajmljivači u nekoliko velikih država, uključujući Kaliforniju, Illinois i New York, trenutno zaštićeni od deložacije prema državnim zakonima, “otprilike 90 posto zemlje izgubit će pristup ovoj zaštiti do početka četvrtog tromjesečja”, izjavili su iz Goldmana.

Analiza je pokazala da spora raspodjela savezne pomoći za stanarinu ugrožava dodatnih jedan do dva milijuna domaćinstava nakon isteka državne zaštite.

To znači da bi 750.000 domaćinstava moglo biti deložirano krajem ove godine prema trenutnoj politici, napisali su istraživači.

Te bi deložacije također dovele do 20.000 dodatnih izgubljenih radnih mjesta, procijenili su u Goldmanu, prenosi CBS.