Amerika je na pogrešnom putu jer uvodi sankcije kompanijama koje učestvuju u gradnji gasovoda “Sjeverni tok dva” što nanosi štetu interesima EU, rekao je danas njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim

“Za njemačku administraciju transatlantske veze bile su od velike važnosti, ne samo sad, već dugi niz godina. To nije samo za nas već i za Evropu uopšte, ali moramo da naglasimo da su sankcije između partnera pogrešan put. Na kraju, naša je suverena odluka odakle ćemo kupovati energetske resurse”, naglasio je Mas.

NJemački ministar spoljnih poslova napomenuo je da nijedna država ne može prijetnjama da diktira energetsku politiku EU.

On je naglasio da se i na nivou EU, takođe, razgovara o ovoj temi, na koji način sankcije krše međunarodno pravo.

Mas je podsjetio da je i tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom iznio jasan stav.

Američki senatori Ted Kruz, DŽin Šahin i DŽon Baraso predstavili su u Senatu nacrt zakona kojim se proširuju sankcije protiv gasovoda “Sjeverni tok dva”.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo naveo je da projekat pada pod Zakon o suprotstavljanju neprijatelja Amerike putem sankcija. Ovaj potez Amerike izazvao je oštre kritike u NJemačkoj.

Mas je juče razgovarao je telefonom sa Pompeom o pismu tri senatora u kome se upozorava da bi jednoj njemačkoj firmi mogle da budu uvedene zbog učešća u projektu gradnje gasovoda “Sjeverni tok dva” sa Rusijom.

U pismu senatora Teda Kruza, Toma Kotona i Rona DŽonsona pominje se njemačka firma “Faerhafen Šasnic” pod čijom je kontrolom luka na ostrvu Ruegen u Baltičkom moru.

U luku pristaju brodovi koji učestvuju u gradnji “Sjevernog toka dva” kojim će stizati prirodni gas iz Rusije u NJemačku.

Amerika tvrdi da će projekat ugroziti evropsku sigurnost jer će NJemačka previše zavisiti od ruskog gasa. Protiv projekta su Ukrajina i Poljska koje će gasovod obići ispod Baltičkog mora.