Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, biće naredne tri godine članica žirija za izbor Evropskog muzeja godine, u okviru kojeg se dodjeljuju nagrade najboljim i najinovativnijim evropskim muzejima.

Nagrade u okviru izbora za Evropski muzej godine dodjeljuju se od 1977. godine, te predstavljaju muzejske nagrade sa najdužom tradicijom. Dvije glavne nagrade iz ovog programa su nagrada za Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope, smatraju se najprestižnijim muzejskim nagradama u Evropi. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva 2018. godine dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, saopšteno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Ove nagrade dodjeljuje Evropski muzejski forum, organizacija posvećena promociji izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti.

“Tokom proteklih godina imala sam priliku upoznati se sa radom žirija, ali iz perspektive muzeja kandidata za jednu od nagrada koja se dodjeljuje u okviru ovog prestižnog programa. Kroz cijeli taj proces shvatila sam značaj i doprinos Evropskog muzejskog foruma cjelokupnom evropskom muzejskom sektoru. Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim muzejima, sa dugogodišnjom tradicijom ili novootvorenim institucijama, Forum ih kroz ovaj program, već više od 40 godina, kontinuirano nadahnjuje i motivira da teže izvrsnosti u svim aspektima svoga rada. Postati članicom žirija i naći se sa druge strane procesa nevjerovatna je čast, koja sa sobom nosi i veliku odgovornost jer se od članova i članica žirija očekuje da doprinose jednoj ovako važnoj misiji”, kazala je Amina Krvavac.

Dodala je da je ovo prvi put da se u žiriju nalazi neko iz Bosne i Hercegovine.

Inače, žiri za Evropski muzej godine čini 11 muzejskih eksperata iz deset evropskih država. Oni svake godine odlučuju o dobitnicima nagrada nakon složenog procesa koji uključuje i posjete nominovanim muzejima.

Godišnja dodjela nagrada uobičajeno se održava u maju, a posljednja je održana u Sarajevu, u maju 2019. godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma. Na pratećoj konferenciji tada je učestvovalo više od 200 muzejskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

Konferencije za 2020. i 2021. godinu su odgođene zbog pandemije koronavirusa, a nagrade za ove dvije godine biće dodijeljene putem online ceremonije u maju. U konkurenciji za nagrade biće 88 muzeja, a među njima i Muzej Hercegovine iz Trebinja.