Amnesti internešenel (AI) pozvao je danas Izrael da obezbijedi vakcine protiv koronavirusa Palestincima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ocijenivši da je jevrejska država obavezna da to učini na osnovu međunarodnog prava.

Palestinska uprava na Zapadnoj obali, gdje živi oko 3,8 miliona Palestinaca, nije javno tražila pomoć Izraela u vakcinisanju.

Od ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze, sa oko dva miliona Palestinaca, ne očekuje se da s Izraelom usklađuje vakcinaciju.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji rekla je da je potrebno da Izrael “prestane da ignoriše svoje međunarodne obaveze kao okupaciona sila i mora odmah djelovati da se vakcine Covid-19 jednako i fer obezbijede Palestincima koji žive pod okupacijom na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze”.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak reklo da očekuje prve doze vakcina u februaru preko Kovaks (COVAX) programa za siromašne i zemlje sa srednjim prihodom koji podržavaju UN.

Izrael je počeo vakcinaciju stanovništva 20. decembra i najprije se vakcinišu zdravstveni radnici i stariji od 60 godina i do sada je vakcinisano oko 1,5 miliona ljudi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u subotu izrazio nadu da će u roku od mjesec dana biti vakcinisano 2,25 miliona od ukupno 9,3 miliona Izraelaca.

Od početka pandemije u Izraelu je zabilježeno više od 485.000 slučajeva zaraze, a gotovo 3.500 ljudi je preminulo.

Na Zapadnoj obali potvrđeno je više od 100.000 slučajeva infekcije, uključujući 1.100 preminulih, a u Gazi više od 43.000 zaraženih i 404 preminulih.

Palestinska uprava je kontaktirala snabdjevače vakcina ali je Ministrstvo zdravlja reklo da će biti teško čuvati vakcine Fajzer BioNTek na izuzetno niskoj temperaturi.