Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel (AI) optužila je danas belgijske vlasti da su zanemarile domove za stare gdje je osoblje nedovoljno opremljeno za borbu protiv korona virusa i da oboljeli korisnici nemaju pristup bolnicama.

U Belgiji je više od 14.000 ljudi umrlo od korona virusa, a Amnesti smatra da je više od 60 odsto tih žrtava u staračkim domovima.

Sličnu procjenu je ljetos iznio i belgijski ogranak Ljekara bez granica, a vlasti danas procjenjuju da umrli u domovima za stare čine 43 odsto od ukupnog broja žrtava korona virusa.

Tokom prvog talasa pandemije između marta i juna “velika većina” smrtnih slučajeva dogodila se u staračkim domovima zbog izostanka hospitalizacije, navodi AI i osuđuje tu vrstu diskriminacije.

Obustava spoljnih posjeta (porodice, volontera…) uskratila je tim ustanovama uobičajenu “neformalnu pomoć” što je dovelo do “nemara” po pitanju higijene prostorija, čak i do nedostatka vode ili hrane.

Kako se dodaje, osoblje staračkih domova je često moralo da donosi odluke iz nadležnosti ljekara za šta nije obučeno.

Amnesti žali što je trebalo da “prođu mjeseci prije nego što je u obavještenju izričito navedeno da je prebacivanje u bolnicu i dalje moguće” ukoliko pacijent to želi. Kad je riječ o “strukturnim” poboljšanjima, starački domovi moraju da imaju mogućnost “redovnih i čestih” testiranja osoblja i korisnika.

Obustavljanje preventivnih pregleda u oktobru predstavlja “kršenje obaveze vlade da zaštiti pravo na život i pravo na zdravlje”, ističe Amnesti.