“Amnesty International” pokrenuo je na Twitteru kampanju za oslobađanje aktivista i boraca za ljudska prava koji se nalaze u pritvoru u Egiptu, a koji su žrtve proizvoljnih hapšenja u toj zemlji.

“Deset godina je prošlo od revolucije u Egiptu, aktivisti i borci za ljudskih prava i dalje se proizvoljno privode i drže u zatvorima”, navedeno je na Twitter profilu Amnesty Internationala povodom 10. godišnjice revolucije koja je okončala 30-godišnji režim Hosnija Mubaraka u Egiptu.

Navedeno je kako će tokom sljedeće sedmice dijeliti imena aktivista i boraca za ljudskih prava koji su zatvoreni u Egiptu.

“Pozivamo vas da i vi poduzmete akciju i zatražite hitno puštanje ovih ljudi. Poručite predsjedniku Sisiju da ste solidarni sa zatvorenicima”, istaknuto je na Twitteru.

Organizacija sa sjedištem u Londonu ranije je izvijestila da su zatvori u Egiptu prenatrpani u vremenu pandemije koronavirusa, te kako se tamo nalazi značajan broj aktivista za ljudska prava. Pozvali su egipatsku administraciju da “obustavi proizvoljna hapšenja a time i prenatrpanost zatvora”.