Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj se povećava četiri sedmice zaredom, a u protekla dva dana broj novozaraženih po prvi put u četiri mjeseca prelazi hiljadu, upozorio je na početku sjednice Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković je istaknuo kako se Hrvatska trenutno po incidenciji nalazi na sedmom mjestu, a na 11. po stopi smrtnosti na milion stanovnika u Europskoj uniji.

“Vidimo da nam se povećava broj zaraženih četvrtu sedmicu zaredom, nažalost se i stopa smrtnosti počela povećavati kao i broj hospitaliziranih osoba”, kazao je premijer.

Dodao je kako je Hrvatska u posljednja dva dana imala preko hiljadu novozabilježenih slučajeva zaraženih koronavirusom, što je po prvi put slučaj u protekla dva mjeseca.

“Vakcinu je do sada primilo 293.000 ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporuci vakcina iz poznatih razloga i problema u proizvodnom procesu i distribuciji usložnjavaju situaciju borbe protiv COVID-19”, naveo je Plenković.

Epidemiološka situacija u susjednim zemljama sve je složenija, upozorio je Plenković, te dodao kako niz zemalja ide u ponovna zatvaranja.

Apelirao je kako je važno ostati pri osobno odgovornom ponašanju s ciljem gospodarskog otvaranja zemlje prema ljetnoj turističkoj sezoni.

Podsjetio je kako je hrvatski model borbe protiv koronavirusa bez policijskog časa i strogog zatvaranja neesencijalnih trgovina i javnih ustanova, kazališta, kina i muzeja te sa školom koja funkcionira, radnim mjestima i javnim prometom koji funkcioniraju s preporukama. Dodao je i da su otvorene terase ugostiteljskih objekata, kako bi se moglo živjeti što sličnije u periodu prije COVID-19.