Turska i Rusija postigle su saglasnost o nastavku napora za uspostavljanje prekida vatre u Libiji, ali Ankara ističe da lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar nema legitimnost i da se njegove snage moraju povući sa svih ključnih položaja prije bilo kakvog dogovora.

“Upravo smo postigli dogovor sa Rusijom da ćemo raditi na pouzdanom i održivom prekidu vatre u Libiji”, rekao je Ibrahim Kalin, glavni savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin je naglasio da svaki dogovor mora biti zasnovan na povratku na početne položaje iz 2015. godine prema kojem bi Haftarove snage morale da se povuku iz grada Sirta i baze Džufra.

Egipat, koji takođe podržava LNA, zaprijetio je da će poslati vojnike u susjednu Libiju ukoliko GNA i turske snage pokušaju da zauzmu Sirt.

Današnji zajednički sporazum Turske i Rusije o naporima za uspostavljanje prekida vatre obuhvataju i poziv za preduzimanje mjera za omogućavanje humanitarnog pristupa ugroženima.

Međutim, Kalin ističe da je Haftar kršio ranije dogovore o prekidu vatre i da nije pouzdan partner, sugerišući da bi se i druge ličnosti sa istoka Libije trebače uključiti.

Dvije zemlje su glavni posrednici u sukobu u Libiji gdje podržavaju suprotstavljene strane. Rusija je na strani Haftara, a Turska pomaže međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA).