Turska je danas najavila da će preduzeti “sudske i diplomatske” mjere nakon što je francuski satirični nedjeljnik Šarli Ebdo objavio karikaturu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Biće preduzete neophodne pravne i diplomatske akcije zbog karikature”, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva, usred rastućih tenzija između Ankare i Pariza.

Nakon ovog saopštenja, tužilaštvo je najavilo otvaranje istrage protiv uprave Šarli Ebdoa.

Francuski list je sinoć objavio na društvenim mrežama naslovnu stranicu posljednjeg broja na kojoj je karikatura Erdogana u donjem vešu, sa pivom u ruci, kako zadiže haljinu ženi sa hidžabom i komentariše: “Uh! Prorok!”.

Ovo je razbjesnilo Ankaru, a tursko predsjedništvo je danas oštro osudilo tu karikaturu koja odražava, kako je navedeno, “neprijateljstvo prema Turcima i islamu”.

Nove tenzije su došle u jeku diplomatske krize između Turske i Francuske, dvije članice NATO-a.

Makron je prošle nedjelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će Francuska “nastaviti da brani karikature”. Pati je ubijen jer je na času o slobodi izražavanja pokazao đacima karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava izazvala je burne reakcije u muslimanskom svijetu, na čelu sa Turskom čiji je predsjednik izrazio sumnju u “mentalno zdravlje” francuskog predsjednika i pozvao na bojkot francuskih proizvoda.