Turska je danas odbacila izvještaj Evropske komisije kao “pristrasan i daleko od konstruktivnog”, navodeći da Ankara ne prihvata kritike usmjerene na ekonomiju, demokratiju i pravosuđe, te da ostaje posvećena procesu članstva u EU.

Nešto ranije je Evropska komisija optužila administraciju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da narušava ekonomiju, demokratiju i da uništava nezavisno pravosuđe, te da se time Ankara udaljava od članstva u EU.

U saopštenju turskog Ministarstvo spoljnih poslova navedeno je da su dijelovi izvještaja o tenzijama u Sredozemnom moru narušili objektivnost Evropske komisije i da Ankara djeluje u skladu sa demokratskim normama i međunarodnim pravom.

“Naša iskrena želja je da nas EU gleda kao zemlju kandidata a ne kroz uske i sebične interese, već kroz veće i zajedničke interese i viziju”, istakli su iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska pregovara o članstvu u EU od 2005. godine nakon sprovođenja ekonomskih i političkih reformi koje su tu zemlju učinile važnim tržištem i trgovinskim partnerom.

Međutim, pregovori koji nikada nisu bili laki zbog spornog polaganja prava Turske na Kipar u potpunom su zastoju od jula 2016. godine, kada je izvršen neuspjeli udar u Turskoj, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo obračun sa neistomišljenicima.