Turska je danas pozdravila “značajan dobitak” Azerbejdžana u sukobu sa Armenijom oko spornog regiona Nagorno-Karabah, dan nakon potpisivanja sporazuma o prestanku neprijateljstava uz posredovanje Rusije.

Šef turske diplomacije Mevlut Čavusoglu pozdravio je sinoć potpisani sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu i čestitao bratskom Azerbejdžanu na izvojevanim uspjesima na vojnom polju i za pregovaračkim stolom.

“Azerbejdžan je postigao značajan dobitak na terenu i za pregovaračkim stolom. Srdačno im čestitam na ovom uspehu”, napisao je na Tviteru turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čija zemlja podržava Baku u ovom sukobu.

Uporedo s tim, turski ministar vanjskih poslova Čavusoglu je jutros odvojeno telefonom razgovarao s ruskim i azerbejdžanskim kolegama Sergeyem Lavrovom i Ceyhunom Bayramovom.

Azerbejdžan Armenija potpisali su sinoć pod okriljem Rusije sporazum o prekidu neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha.

Sukobljene strane na osnovu sporazuma, koji je na snagu stupio sinoć u 21 sat, zadržavaju “položaje koje su zauzele”.

Rusija će rasporediti skoro 2.000 mirovnih snaga da bi osigurala poštovanje primirja, kojim se predvidja da Azerbejdžan povrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije i dalje pod kontrolom separatista i Armenije.