Turska želi da spor sa Grčkom oko eksploatacije energenata u Sredozemnom moru riješi putem dijaloga, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Turska i Grčka spore se oko polaganja prava na resurse u regionu na osnovu mišljenja o obimu svojih kontinentalnih dijelova u vodama u kojima se uglavnom nalaze grčka ostrva.

Tenzije su u porastu od kako je Ankara početkom sedmice poslala istraživački brod u spornu oblast Sredozemnog mora u pratnji borbenih brodova. Grčka tvrdi da se istraživački brod “Oruč Reis” u toj oblasti nalazi ilegalno i u području njenog kontinentalnog dijela, što Ankara negira.

“Uprkos svemu, želimo da vjerujemo da će razum prevladati, kako na terenu tako i za pregovaračkim stolom. Mi smo na strani međunarodnog prava, dobrih susjedskih odnosa i dijaloga”, naglasio je Akar.

Prema njegovim riječima, Ankara želi da postigne politička rješenja mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom.

Međutim, on je dodao da će Turska nastaviti da brani “svoje pravo, veze i interese u priobalnim vodama”.

Turska tvrdi da ima dužu ostrvsku liniju na istoku Sredozemnog mora ali da je to istaknuto u uskom dijelu teritorijalnih voda zbog grčkog kontinentalnog dijela i na osnovu brojnih grčkih ostrva nedaleko od njihovih obala.

Akar je sa posebnim negodovanjem ukazao na grčko ostrvo Kastelorizo koje je udaljeno samo dva kilometra od južne obale Turske, a 570 kilometara od grčkog kopnenog dijela.

On je dodao da Grčka polaže pravo na 40.000 kilometara kvadratnih zbog deset kilometara kvadratnih ostrva Kastelorizo i da to nema nikakve logike.

Grčko polaganje prava na vode oko Kasteloriza zasnovano je na pomorskoj konvenciji UN koju su usvojile brojne zemlje ali ne i Turska.

Šefovi diplomatija EU o ovom pitanju razgovaraće na vanrednoj telefonskoj konferenciji u petak na zahtjev grčkih vlasti.