U Bosni i Hercegovini imamo na desetine ulica, trgova, škola, parkova i drugih javnih površina koji su nazvani po osobama koje su djelovale na strani, sarađivale ili na drugi način podržavale ili opravdavale okupacijske nacističke i fašističke snage tokom Drugog svjetskog rata i to je zaista neprihvatljivo, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Kako je naveo, na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, danas postoje ulice, trgovi, parkovi, škole koje nose imena poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Huseina Đoze, Đure Spuževića, Muhameda Pandže, Rafaela Bobana, Pavela Đurišića i slično.

On je uputio je Inicijativu kojom se traži od nižih nivoa vlasti da navedena imena zamijene s imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao “Pravednici” među narodima od “Yad Vahem” centra u Jerusalimu.

Pojasnio je da je “Pravednik” odlikovanje koje dodjeljuje Izrael kako bi odlikovao pripadnike drugih naroda koji su spašavali Jevreje tokom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Ovo odlikovanje je najviše izraelsko državno priznanje za nejevreje, i njime je odlikovano više od 23 hiljade osoba širom svijeta.

“U BiH postoji 49 osoba koje su pomogle Jevrejima, rizikujući svoje živote”, istakao je Arnaut.

Delegat u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH Denis Bećirović nedavno je predložio da se uklone imena i prezimena “dokazanih ustaških zločinaca u Mostaru iz naziva ulica”, ali taj prijedlog nije dobio potreban broj glasova.

Arnaut je istakao da je razlika u njihovim prijedlozima u tome što Bećirović nije predložio alternativu za nazive ulica, te što se ograničio samo na Mostar.

“Ukoliko imamo problem u cijeloj državi, onda se trebamo fokusirati na cijelu zemlju, a ne samo na jedan dio, pogotovo ne na jedan grad”, rekao je Arnaut.

Dodao je da su desetine primjera širom BiH gdje su navedeni nazivi ulica, trgova, škola prisutni, a među njima su Sarajevo, Ilidža, Bijeljina, Banjaluka, Goražde itd.

Kako je rekao, ukoliko se njegova inicijativa usvoji, državne vlasti će tražiti od nižih nivoa da se zaustavi takva necivilizacijska praksa.

“Državni nivo ne može naređivati lokalnim nivoima, ali može im poslati jasnu poruku, čime izražava svoj stav i to su neke stvari koje se trebaju ozbiljno shvatiti”, poručio je Arnaut.

Parlament za dvije godine usvojio tri zakona

On je govoreći o (ne)usvajanju zakona u BiH, istakao da je Parlament, osim Zakona o budžetu, za dvije godine usvojio samo tri zakona.

“Svi zakoni koje sam predložio su prošli u Predstavničkom domu i svi su pali na Domu naroda”, rekao je Arnaut.

Prema njegovim riječima, Dodik i Čović su u potpunosti su zaustavili djelovanje parlamenta.

“To je zaista nevjerovatno i neshvatljivo i zbog toga nemamo kandidatski status ni šest godina nakon što je predata aplikacija za članstvo u EU”, istakao je Arnaut.