Zbog velikog pada potražnje uzrokovanog ekonomskom krizom, bilo je neophodno privremeno obustaviti rad pogona u Arselor Mitalu Zenica, saopšteno je iz ove kompanije.

Iz Uprave Kompanije podsjećaju kako se cijeli svijet, uključujući Bosnu i Hercegovinu, suočava sa neviđenom ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom virusa KOVID-19, kao i da je nesporno da se BiH, zajedno sa mnogim evropskim zemljama, suočava s recesijom, te da pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 odsto.

“Već smo svjedoci zatvaranja mnogih firmi, gubitka radnih mjesta i pada proizvodnje i usluga, što je uzrokovano drastično smanjenom potražnjom za gotovo svim vrstama robe. Kao industrija koja je izrazito orijentisana na izvoz u balkanske zemlje, suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizovani, što ozbiljno utiče na našu održivost”, navodi se u saopštenju.

Iz Arselor Mitala Zenica takođe navode kako su od početka godine do marta radili punim kapacitetom, kao i da su preduzeli mnogo mjera kako bi u toku pandemije zaštitili ljude i na taj način zaštitili poslovanje, te da je, osim niza dodatnih preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, oko 500 njihovih uposlenika radilo od kuće ili bilo u pripravnosti bez smanjenja plata.

Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava Kompanije je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja.

Kako se nadalje navodi, Uprava Kompanije preduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim nivoima, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama sa svojim dobavljačima i pokušavajući postići određeno snižavanje cijena električne energije i gasa.

“Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža”, navodi se.

Uprava Kompanije istovremeno podsjeća da je od početka novonastale krize obavještavala Sindikat Arselor Mital Zenica o svim poslovnim izazovima i aktivnostima na njihovom prevazilaženju, računajući na njihovo razumijevanje i podršku.

“U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plata samo za 25 odsto radnika kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plata u rasponu od 10 i 20 odsto. Ostalih 75 ofsto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog”, navode iz Uprave.

Stoga je Uprava kompanije bila prisiljena uvesti mjeru privremenog prekida rada, kako bi osigurala opstanak preduzeća tokom ove globalne ekonomske krize, navodi se u saopštenju.