Nova verzija vakcine koja može uspešno da se bori sa novim sojem koronavirusa iz Južne Afrike mogla bi da bude gotova do jeseni, izjavila je danas Sarah Gilbert, vođa tima koji je razvio “Oxford/AstraZeneca” vakcinu.

U Velikoj Britaniji do sada je registrovano više od 100 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa, prvobitno zabeleženog u Južnoj Africi.

“Veoma je verovatno da možemo da imamo novu verziju vakcine spremnu do jeseni”, kazala je Gilbert za BBC.

Prethodno je Oxford Univerzitet saopštio da je za sada nepotpuna studija pokazala da AstraZeneca vakcina nudi “minimalnu zaštitu” protiv srednjih simptoma izazvanih novim sojem iz Južne Afrike.

Studija, koja još nije potpuna, uključivala je 2.000 ljudi, uglavnom mladih i zdravih osoba.

Robin Shattock, naučnik koji predvodi istraživanje o vakcini protiv koronavirusa na Imperial koledžu u Londonu, upozorio je na oprez jer je reč o prvim nalazima, ali je ocenio da je donekle zabrinjavajuće što se vidi da vakcina nije efikasna protiv umerenih simptoma.

Vlasti u Engleskoj su prošle nedelje organizovale kućno testiranje protiv virusa u osam oblasti u kojima se novi soj širi.

U zemlji je ukupno registrovano više od 112.000 smrtnih ishoda, a do sada je prve doze vakcina primilo oko 11,5 miliona ljudi.