Mladi 18-godišnji Španjolac Karlos Alkaraz pobjednik je ATP turnira u Umagu nakon što je u finalu nakon svega sat i 20 minuta igre pobijedio 35-godišnjeg Francuza Ričarda Gaskea sa 6-2, 6-2.

Alcarazu je ovo bilo prvo ATP finale čime je postao najmlađi pobjednik na ATP Touru nakon Japanca Keija Nišikorija, koji je također bio 18-godišnjak, kada je 2008. pobijedio u Delrek Biču.

Alkaraz je postao i najmlađi Španjolac koji je slavio na Touru nakon Rafaela Nadala koji je kao 18-godišnjak slavio u Sopotu 2004. godie.

Gaskeu je to bilo 32. finale u karijeri, a ostao je na 15 naslova. Zanimljivo, Gaske je drugi najstariji finalist u Umagu nakon Paolo Lorenzija koji je 2017. došao do finala sa 35 godina.

Bilo je to jednosmjerno finale u kojem 35-godišnji Francuz nije uspio pratiti ritam čak 17 godina mlađeg Španjolca.

Premda mu je to bilo prvo finale u karijeri, Alkaraz se nije dao impresionirati. Odigrao je mirno i koncentrirano i nakon svega 80 minuta ostvario je pobjedu.

Prvi brejk mladi Španjolac je načinio pri rezultatu 1-1, a potom je oduzeo servis suparniku i kod 4-2, te mirno odservirao za 6-2 nakon 37 minuta igre.

U drugom setu gledali smo gotovo identičnu sliku. Alkaraz je vrlo brzo poveo sa 4-1 uz dva oduzeta servisa, te na koncu sa 6-2 dobio i drugi set.

U konkurenciji parova slavili su Brazilac Fernando Romboli i Španjolac David Vega Hernández pobijedivši srpsko-BiH kombinaciju Nikolu Ćaćića i Tomislava Brkića 6-3, 7-5.

Za Rombolija i Hernandeza bila je to prva zajednička ATP titule, a upravo su u Umagu prvi put zajednički zaigrali u paru na ATP touru.