Koale bi, ukoliko se hitno nešto ne poduzme, mogle izumrijeti u saveznoj australskoj državi New South Wales do 2050. godine.

U izvještaju istraživanja provedenog na području New South Walesa koje je trajalo gotovo godinu, navodi se kako bi koale u toj saveznoj državi mogle izumrijeti do 2050. godine ukoliko vlasti ne poduzmu potrebne mjere, javio je BBC.

U izvještaju se podsjeća kako je veliki broj koala stradao u požarima koji su bili aktivni u periodu 2019.-2020.

Objavljeno je i kako je su podaci o 36.000 jedinki u New South Walesu sada zastarjeli i da se pretpostavlja kako je u požarima stradalo oko 5.000 jedinki.

Navodi se i kako je potrebno poduzeti neophodne korake u zaštiti prirodnog staništa koala, poboljšati metode praćenja te povećati sredstva koja se izdvajaju za zaštitu ovih životinja.

Ranije je saopćeno kako je u požarima u New South Walesu koji su počeli u septembru 2019., ali i drugim saveznim državama, u pepeo pretvoreno 11 miliona hektara površine, uništeno više od 3.000 kuća, a stradalo 1,25 milijardi životinja.

Vatrogasne službe su saopćile kako s požari uz pomoć intenzivnih kiša pod kontrolu stavljene 14. februara.

Tokom višemjesečnih požara koji su zahvatili New South Wales, Victoriju i South Australiju, smrtno su stradale 33 osobe, a uništeno je 21 posto šumskih površina.