Cjepivo će biti distribuirano od ranog svibnja prema tome koje ga zemlje trebaju najviše. BiH će dobiti najveći udio, 240.000 doza, nakon toga Albanija 145.000 pa Sjeverna Makedonija 119.000. Srbija će dobiti 36.000 doza.

Austrijanci planiraju poslati 651.000 doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije u kojem se pomaže susjednim zemljama i Africi.

Europska komisija u siječnju je objavila planove za mehanizam dijeljenja cjepiva. Austrija je rekla da će djelovati kao koordinator mehanizma za zapadni Balkan i da bi iza prve distribucije doza mogla uslijediti druga. Srbija ima jednu od najvećih stopa cijepljenja u Europi, no četiri ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u EU, uz Albaniju, bile su manje uspješne. U Bosni i Hercegovini je manjak cjepiva doveo do uličnih prosvjeda.

“S ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju po strani”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Austrija je posredovala u dogovorima između BioNTecha, Pfizera i zemalja primateljica. Država će plaćanje tih cjepiva premostiti s vlastitih 11 milijuna eura. Doze cjepiva bit će plaćene iz fondova za pomoć zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU ili potencijalnim kandidatkinjama.

“Ovdje nema poveznice s opskrbom cjepiva u Austriji i drugim zemljama članicama EU. Ove doze ne dolaze iz nacionalne kvote. Ovo su doze koje je EU eksplicitno sačuvala na početku u svrhu slanja svojim partnerima”, dodao je Schallenberg, čija se vlada nosi s rastućom javnom frustracijom zbog sporog cijepljenja.