Austrija vodi istragu o 21 mogućem saučesniku teroriste koji je prošle sedmice izvršio napad u Beču, ali mnogo toga i dalje je nepoznato, uključujući kako je ta osoba stigla u oblast napada, saopštili su danas zvaničnici.

Muškarac star 20 godina naoružan automatskom puškom, pištoljem i mačetom ubio je četiri osobe u dijelu grada gdje se nalazi veliki broj kafića i glavna sinagoga, koja je u to vrijeme bila zatvorena. Napadača je ubila policija.

“Niko drugi nije bio umiješan neposredno u ovaj zločin počinjen 2. novembra. Ono što i dalje ne možemo definitivno da kažemo jeste broj saučesnika koji su pružali podršku prije izvršenja djela”, rekao je na konferenciji za novinare Mihael Lohneger, koji vodi policijsku istragu.

Portparol tužilaštva u Beču Nina Busek rekla je da se u pritvoru i dalje nalazi 10 osoba, a da je pod istragom ukupno 21 lice starosti od 16 do 21 godine.

I dalje traje potraga za nedefinisanim brojem saučesnika.

Austrijski zvaničnici priznali su da su postojali obavještajni propusti prije napada i da nisu iskorištene informacije o tome da je napadač pokušao da kupi municiju u Slovačkoj u julu, te da se istog mjeseca sastao sa poznatim stranim islamistima iz Njemačke i Švajcarske.

Nije poznato na koji je način napadač stigao u centar Beča sa oružjem, municijom i lažnim eksplozivom. Odbačena je mogućnost da je došao javnim prevozom.