U Austriji je od decembra planirano masovno testiranje na koronavirus u nadi da će se izbjeći daljnje zatvaranje, saopštio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

On je najavio da će najzapadnije austrijske pokrajine Vorarlberg i Tirol početi provoditi masovna testiranja prvog vikenda u decembru. Prvo će biti testirane grupe kao što su učitelji i policajci, koji imaju posebno česte kontakte s drugim ljudima. Kurz je rekao da vlada razmatra i datume za početak masovnog testiranja u ostalim pokrajinama.

“Trebamo iskoristiti svaku priliku koja se nudi da izbjegnemo daljnja zatvaranja ili da ih barem ublažimo“, istakao je Kurz.

Italijanska pokrajina Južni Tirol, koja graniči sa Austrijom, već je provela masovna testiranja, po uzoru na Slovačku, koja je uspjela usporiti širenje virusa i izbjegla drugu blokadu zemlje. U Slovačkoj, koja ima oko 5,5 miliona građana, u jednom je vikendu ovog mjeseca testirano gotovo dvije trećine stanovništva.

Kurz je naglasio da, iako bi vakcina trebala biti dostupna u januaru, to ne znači da će sve biti riješeno u januaru. Kako je rekao, slijedi još teških mjeseci.

Trenutne restriktivne mjere u Austriji trebale bi biti na snazi do 6. decembra.