Austrija je Hrvatsku svrstala u kategoriju sigurnih, odnosno “stabilnih” zemalja iz kojih po povratku u Austriju nije potrebno predočenje PCR testa, saopšteno je iz predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Austriji.

Popis rizičnih zemalja sinoć je objavilo austrijsko ministarstvo zdravlja, a na njemu se nalaze 32 zemlje – Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, BiH, Brazil, Bugarska, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i provincija Hubei u Kini.

Naime, Hrvatska nije uvrštena na popis rizičnih zemalja iz kojih će od ponedjeljka, 27. jula, za ulazak u Austriju, biti potreban PCR test, rekao je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

“Ovo su odlične vijesti za cjelokupni hrvatski turistički sektor s obzirom da se Austrija i u dosadašnjem dijelu jula, ali i u dosadašnjem dijelu godine, nalazi među top pet inozemnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet. Očekujemo nastavak pozitivnih trendova s ovog tržišta na kojem se vrlo intenzivno promovišemo kao sigurna destinacija”, istakao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Prema podacima sistema “eVisitor”, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 40.000 austrijskih turista.