Prazni autobusi, bez migranata, napustili su u poslijepodnevnim satima kamp Lipa u Bihaću. Migranti se pod pratnjom policije vraćaju u kamp, odnosno ono što je od njega ostalo, javio je reporter BHRT-a Haris Domazet.

Vozači autobusa su dali državi rok do 16 sati da se iznađe rješnje, ali nikakav dogovor nije postignut.

Građani ne daju povratak migranata u Biru

Hitna sjednica Štaba Civilne zaštitite Grada Bihaća biće ubrzo održana, a povodom namjere Vijeća ministara BiH da ilegalne migrante ponovo prebaci u BIRU, kako su javili mediji da ministar Cikotić i Vijeće ministara BiH ponovo razmišljaju u tom pravcu, izvještava portal, Cazin.net

Sjednica će biti održana ispred BIRE, a istom će predsjedavati bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji se već nalazi sa građanima ispred BIRE.

Šta se desilo ranije…

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su objavile kako nisu bile upoznate sa namjerom Ministarstva sigurnosti BiH da migrante smjesti u Bradinu.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNK nije u mogućnosti da angažuje policijske službenike i preuzme pratnju autobusa.

Dvije lokacije, kasarna u Bradini i azilantski centar u Delijašu, ponuđene su nakon požara, ali i povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Lipe.

Podsjećanja radi, na lokalitetu kampa Lipa, nakon nedavnog požara u kojem su izgorjeli boravišni šatori, ostale su stotine migranata i izbjeglica, u veoma teškoj situaciji zbog loših vremenskih i životnih uslova, a Crveni krst Grada Bihaća i USK-a osiguravali su im proteklih dana topli obrok, lanč pakete i odjevne predmete.