Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za daljnju realizaciju, priopćili su u utorak iz JP Autocesta FBiH.

 “Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 posto ugovorom roka za završetak radova”, podsjećaju iz tog poduzeća.

Tvrde kako je od imenovanja 11. lipnja 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stupnja eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH.

Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela “Hranjen”.

“Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s  Vladom FBiH, i to prema općim uvjetima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova s manjim rizikom u odnosu na ranije stanje”, navodi se u priopćenju Autocesta FBiH.