Avganistanske vlasti su najavile puštanje oko 10.000 zatvorenika kao mjeru predostrožnosti protiv širenja koronavirusa u zemlji.

Generalni državni advokat Farid Hamidi rekao je da naredbu donio predsjednik Mohamad Ašraf Gani.

Kako je rekao, pušteni će biti samo oni zatvorenici stariji od 55 godina, koji nisu izvršioci teških krivičnih djela, kako bi se pokušalo spriječiti da se pandemija ne proširi u prepunim zatvorima u ratom razorenoj zemlji.

Ahmad Rašid, direktor zatvora i pritvorskih objekata, rekao je da će ti zatvorenici u narednih 10 dana biti puštani u fazama.

Prema riječima Fida Mohamada Paikana, zamjenika ministra zdravlja, virus se širi, te su zdravstveni zvaničnici do danas potvrdili 80 pozitivnih slučajeva i tri smrtna.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja virusa proglasila “globalnu pandemiju”.

U svijetu je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od 22.000 ljudi, a zaraženo je više od 487.000. Izliječeno je više od 118.000 oboljelih, podaci su američkog Univerziteta “Džons Hopkins”.