Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić uputio je čestitku umjetničkim stvaraocima povodom 15. aprila, Svjetskog dana umjetnosti, u kojoj je poručio da su ova izazovna vremena pred umjetnike stavila posebne kušnje.

Sa sve bržim tempom života, a pogotovo u eri interneta i online tehnologija, naveo je Avdić, umjetničke forme izražavanja se mijenjaju i prilagođavaju ukusima i zahtjevima publike.

“Umjetnost je vitalna, ona preživi i najteža vremena i na svoj poseban način svjedoči o njima. Zajednički nam je cilj da umjetnost nikada ne ostavimo po strani, na marginama društva, nego da ona bude i ostane najjači glas u porukama koje šaljemo svijetu. Sa željom i nadom da smo najteže ostavili iza sebe, svim umjetnicima želim sretan 15. april, Svjetski dan umjetnika”, kaže se u čestitki ministra Avdića.

Svjetski dan umjetnosti ustanovljen je 2011. godine, a od prošle godine se pod zastavom UNESCO-a obilježava širom svijeta s ciljem promocije umjetničkog stvaralaštva i kreativnosti.

Za dan umjetnosti odabran je 15. april, rođendan renesansnog umjetnika i inovatora Leonarda da Vincija.