Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Avde Burekovića koja ga tereti za krijumčarenje motornih vozila, čime je oštetio budžet i državu BiH za 183.107,82 KM.

Optuženi Bureković se tereti da je, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, kao državljanin Velike Britanije, u periodu od 01. januara 2017. do 05. oktobra 2019. godine, preko međunarodnih graničnih prelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH, te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, vozila prodavao na autootpadima.

Na taj način, optuženi Bureković je oštetio budžet i državu BiH u ukupnom iznosu od 183.107,82 KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko carinske linije prevezao veći broj motornih vozila čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, odnosno plaćanje zakonskih dažbina Bosni i Hercegovini, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje.

Avdo Bureković je rođen 1970. godine u Zenici. Državljanina je BiH i Velike Britanije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.