Konkretna aktivnost UN-a na okončanju krize ne može se očekivati, ali se svakako očekuje potez Amerike, jer iza zatvorenih vrata radi sa Izraelom, ima načina da ih ucijeni i da im zaprijeti i itekao je frustrirana s ovim što se dešava, rekao je za Dnevnik 2 BHT1-a novinar iz New Yorka Erol Avdović.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nije usvojena zajednička izjava povodom eskalacije napetosti između Izraelaca i Palestinaca, zbog protivljenje SAD-a, ključnog izraelskog saveznika. Zajednička izjava sadržavala je poziv na deeskalaciju napetosti, ali iz američke misije pri UN-u su poručili da takva izjava ne doprinosi smirenju trenutne situacije.

Novinar Erol Avdović, koji je putem skajpa gostovao iz New Yorka u Dnevniku 2 BHT1-a smatra da je bio očekivan ovakav ishod u Vijeću sigurnosti UN, te navodi kako je danas bilo indicija da će se raspravljati o tome ali da nije došlo do rasprave:

“Ono što je krenulo u ponedjeljak zastalo je i sutra i prekosutra su neradni dani zbog Bajrama. Ostalo je na kočnici koju je , na neki način podigla američka ambasadorka u New Yorku da se razvodni ta deklaracija i da se kupi vrijeme , jer Amerika iza zatvorenih vrata radi sa Izraelom, ima načina da ih ucijeni, ima načina da im i zaprijeti i,ako mene pitate je li frustrirana s ovim što se dešava-itekako, jer je Bajdenova adminstarcija drugačije projicirala stvari kada je krenula u novu diplomatsku ofanzivu na Bliskom Istoku.

Avdović smatra da se neka konkretna aktivnost UN-a ne može očekivati na okončanju ove krize,ali da se svakako očekuje potez Amerike, jer da Amerika zna šta radi iza zatvorenih vrata, te da se trebaju pratiti potezi koji su započeli izjavama državnog sekretara Tonyja Blinkena koji je svojevremeno pozdravio prve znake deeskalacije Izraela, da neće nastaviti sa iseljavanjem Palestinaca, što je bio okidač svemu ovome:

“A onda zaustaviti taj krvavi ples, krvavi tango između Hamasa i Netanyahuove vlade, nag lašavam njegove ultradesničarske vlade, koja hrani njegovu izbornu baz a , s druge strane dovodi Hamas u situaciju da na drugoj strani u Izraelu ežrtve, jer je pet Izraelaca već poginulo. Da ne govorimo o notornom stradanjupalestinske djece i civila na HZapadnoj obali ki Gazi prvenstveno”, kaže Avdović. .

Bajdenova administracija, smatra Avdović, ima drugi plan, kada je riječ o izraelsko – palestinskom sporu, koji se razlikuje od Trampovog:

Radiće na restauriranje pomoći UN agenciji koja pomaže Palestinicma, što je bio znak dobre volje. Međutim,, ostaće se i na strateškim principima “dostignućaa Trumpove administracije” koja je prebacila američku ambasadu u Jarusalem i podržala Izrael da ostane na Golanskoj visoravni, što je neprihvatljivo mnogim Arapima, kaže Avdović.